ŠTA NUDIMO?

DA ŠTEDIMO VODU.
Pronaći ćete nesvakidašnje uređaje uz koje ćete uživati u inteligentnom dizajnu i jedinstvenim tehničkim rešenjima.

DA KORISTIMO KIŠNICU.
Verovatno ste čuli da je neko negde, a ponajpre u primorju, koristio kišnicu i zna da je meka i ukusna. A šta Vas sprečava da radite isto?

DA RECIKLIRAMO OTPADNE VODE.
Mnogi pričaju o štednji vode, ali preduzimaju jako malo. Mi nudimo niz rešenja za takvo opredeljenje.

NEKOLIKO REČI O NAMA:

Mi smo grupa inženjera koja se bavi vodom dugi niz godina. Osvedočili smo se u sopstvenoj praksi koliko se naša društva i države smeštene na Balkanu bahato odnose prema vodi, tom najvažnijem životnom resursu.

Upoznali smo i tuđa, strana pozitivna iskustva. Upoznali smo sjajne tehnologije, predane i iskusne profesionalce, dobre ljude i prijatelje.

Pokušaćemo da svima u našem okruženju prenesemo ta sjajna iskustva, i da ljudima na našim prostorima pružimo mogućnost da se pripreme za budućnost, da postanu sopstveni vlasnici svojih vodnih resursa, da im pružimo mogućnost sopstvene održivosti i nezavisnosti.

LEED – standard – šta je to?

Posvećeni smo ideji liderstva u oblasti energetike i dizajna zaštite životne sredine koje su sadržane u LEED-standardu. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) od 1993. godine podržava merila u oblasti zelene gradnje i nastavlja da utiče na građevinsku industriju gurajući je ka višim nivoima vodoefikasnosti.

Kao sistem sertifikacije Američkog saveta zelene gradnje (USGBC – US Green Building Council), a naročito striktno kroz sistem LEED V4 od 2014. godine, u oblasti vodosnabdevanja se odnosi na postizanje smanjenja upotrebe vode u objektima (stambenim zgradama, komercijalnim objektima, privatnim kućama za stanovanje), prema čemu ih kategoriše dodeljujući im poene.

Poseban standard performansi ZELENIH ZGRADA – Living Building Challenge (LBC) zahteva maksimalno smanjenje, tj. 100% očuvanja i ponovnog korišćenja (tj. punu vodonezavisnost objekta). Npr. vodonezavisna zgrada bi prikupljala kišnicu i tretirala sopstvene otpadne vode za ponovno korišćenje, tako da se uopšte ne koristi voda iz gradske mreže i da se ne proizvode kanalizacione otpadne vode. LEED nagrađuje jedan poen za postizanje 20% smanjenja korišćenja vode u zgradi, dodatni poen za smanjenje od 30% i inovacijski poen za postizanje 40% smanjenja. Sistem ocenjivanja takođe obezbeđuje kredite za smanjenje vode koja se koristi za navodnjavanje, dodeljujući jedan poen za 50% smanjenja korišćenja vode koja se koristi za uređenje zelenila, i dva poena za 100%. Pored toga, postoje dva poena na raspolaganju za “inovativne tehnologije otpadnih voda”, koji nagrađuju ponovnu upotrebu vode na licu mesta.

Ušteda vode je jedan od osnovnih principa zelene gradnje, pored konstruktivnih sistema, uštede energije, uticaja objekta na okolinu, itd. Ušteda vode ne zasniva se samo na vrhunskim i skupim tehnologijama već na pažljivom projektovanju instalacija i izboru proizvoda povezanih sa upotrebom vode (vodokotlići, pisoari, tuševi, slavine, i dr.).

Za svaku od pobrojanih tema i proizvoda možete se konsultovati sa nama.

NAŠE USLUGE:

  • Dimenzionisanje opreme za sakupljanje i prečišćavanje kišnice, njena montaža i puštanje u rad.
  • Preporuke u vezi usklađivanja odabira opreme sa postojećim građevinskim uslovima objekta.
  • Uslužno održavanje opreme za sakupljanje i prečišćavanje kišnice i obuka vlasnika objekta za istu svrhu.
  • Dimenzionisanje opreme za reciklažu sivih otpadnih voda iz objekta, njena montaža i puštanje u rad.
  • Preporuke u vezi kombinovane upotrebe reciklirane sive otpadne vode i sakupljene kišnice.
  • Odabir uređaja za prečišćavanje sanitarno-fekalnih otpadnih voda iz objekta i reciklaža efluenta iz tog uređaja.
  • Dimenzionisanje opreme za prečišćavanje površinskih voda do kvaliteta pitke vode, njena montaža i puštanje u rad.
  • Preporuke u vezi ostalih primena kišnice (za adijabatsko hlađenje, za akvaristiku i uzgoj ribe, u perionicama veša).

Iskustva drugih: